Skip Navigation

Our Finished Projects in Saskatoon

At Brockmeyer Library Consulting, we understand that libraries are an integral part of community life throughout all cities, including Saskatoon. With the resources we possess, we work creatively towards designing and developing libraries that will stand the test of time, and inspire current and future generations. This is the main finished project at St. Thomas More College, University of Saskatchewan. To acquire our services, give us a call.

Brockmeyer wanted

Brockmeyer suggested the Cathedral Gothic tower with turrets to compliment the style of architecture on the University of Saskatchewan campus. This was also suggested in order to  complement and not dwarf the Chapel, which is central to the Catholic College culture and mission. New building and renovations are best when they fit within an exisitng context - be that physical, cultural, or historical.

Brockmeyer assisted in designing of the North Addition (2015-2017). She suggested a curved glass wall on the north side to unify two exterior doors, which ultimately created a stunning exterior and bright interior. This brought a touch of modern style to a traditional style campus, and added much needed indoor sunlight during Saskatchewan's long, cold winters.

Four spacious window boxes

Four spacious window boxes offer comfortable and tranquil nooks in which to study or read; reclining chairs by the fireplace invite patrons to a cozy and warm meeting spot.

The library

The library has been designed to include the use of high-density shelving. This allowed all the books to be stored on one floor for accessibility for all.

Brockmeyer wanted

Brockmeyer wanted a suspended barrel vault ceiling, in bronze, to reflect the original structure and be reminiscent of romanesque ceilings of old world libraries. This was premised on the three sets of bronze doors at STM College, designed by Lionel Thomas. Dramatic, renaissance light fixtures create an open space to lift the minds, ideas, and spirits of library users.

the library in natural light

The wall of windows bathes the library in natural light while it dramatizes the exterior appearance. Brockmeyer suggested this curved wall of windows so that readers, thinkers and writers could look out into the world and imagine their place within it.

Library

Modular shelving saved space for items not regulary used.

The library

Two large open doorways merged the old space into the new. The original plan had a regular set of double heavy glass doors. Brockmeyer wanted the old space to flow into the new, and the light to transfer into the entire library from both the North and South windows.

Brockmeyer wanted

The original barrel vault ceiling was replicated by a new barrel vault ceiling that is made of new and metal materials which helps to blend the new part of the library with this original Reading Room.

Interior view of a big library

The new area has both an industrial style ceiling as well as a flat grey ceiling. This new modern style compliments the old and new style in the original part of the library.

View of a library

A bust of Constantine the Great was borrowed from the Museum of Antiquities on permanent loan which reflects the Catholic nature of the College and the Shannon Library.

Won award from the Municipal Heritage Awards in the Sensitive Addition Category.

STM project won an award from the Municipal Heritage Awards in the Sensitive Addition Category.

A group meets to listen to an Indigenous elder storyteller in front of the new library fireplace.

INFORMATION

Brockmeyer Library Consulting

Phone: 306-230-1272

Email: donna.brockmeyer@me.com

hours

Hours available upon necessity based upon requirements and location of services.

SERVICE AREA

Saskatoon and Area; National

Social

Send to a friend

Send the url of this page to a friend of yours

Created by

Legal notice